Principele - 90 de ani de la naşterea lui Eugen Barbu




"Amurg fanariot pe Bucureşti,
În vremuri de corupţie măreaţă,
Şi-ntr-un vacarm de zvonuri şi de veşti,
Se-aude brusc, prin pâcle duşmăneşti,
Că Principele a-ncetat din viaţă."
(Bocet pentru Eugen Barbu de Adrian Păunescu)


Eugen Barbu s-a născut pe 20 februarie 1924, a fost membru corespondent al Academiei Române, jurnalist, pamfletar, romancier, scenarist, laureat al premiului Herder. A fost un scriitor în aceeaşi măsură apreciat pentru opera sa şi criticat mai ales pentru plagiatul romanului "Incognito".

Despre romanul Principele, Eugen Barbu spunea că este fructul unei mânii prelungite.Romanul surprinde un prezent care pare să fie permanent prin mentalităţile pe care le prezintă şi prin intrigile politice și metodele de uzurpare, lovire şi uneltire pe care le descrie în amănunt.

A recunoscut că deşi romanul Principele s-a născut din întâmplare, faptele atribuite eroilor cărţii au existat. Nefiind nici roman istoric, nici parabolă în sens foarte strict, acţiunea cărţii se desfăşoară în timpul domniilor fanariote, iar scenariul se deschide cu un peisaj apocaliptic: ciuma. Romanul se constituie într-o experienţă istorică a unei domnii mult dorite şi pregătite îndelung, cu umilinţă şi răbdare, dar care odată obţinută îi trezeşte principelui sentimentul zădărniciei eforturilor sale. Dintr-o dată se trezeşte singur într-o ţară în care totul îi e străin şi ostil. Şansa pare să vină însă atunci când îl întâlneşte pe Ottaviano – o personificare a răului, un Lucifer cu chip angelic. Dar ce poate anunţa un pact cu diavolul?

Catalog online

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog