Michelangelo Buonarroti - 450 de ani de la moarte



Dintre capodoperele create de Michelangelo Buonarroti (1475-1564) cu siguranță cea mai cunoscută este fresca localizată în centrul tavanului Capelei Sixtine, reprezentând Crearea lui Adam de către Dumnezeu. Din punct de vedere al coloritului, fresca oferă o armonie de tonuri rare şi palide, un fel de luminozitate difuză, însă mesajul con ţinut în opera lui Michelangelo a generat de-a lungul timpului numeroase controverse.

Cert este că în ziua de 10 mai 1508, Papa Iulius al II-lea  dorind să lase o amintire veșnică a pontificatului său, i-a comandat lui Michelangelo o pictură care să înfrumusețeze tavanul Capelei Sixtine. Instrucțiunile sale au fost clare: fresca trebuia să ilustreze scene din viaţa lui Iisus şi a Fecioarei Maria.

Michelangelo a avut însă alte planuri. El a acceptat sarcina, dar a impus condiţia ca, până la final, nimeni să nu vadă ce lucrează. Motivând că nu doreşte să murdărescă podeaua cu stopi de vopsea, pe parcursul celor patru ani şi jumătate cât a lucrat la acest proiect, a întins o pânză groasă sub schele. La finalizarea lucrării, în momentul dezvelirii ei, Papa a fost consternat să vadă că ordinele lui nu au fost nici pe departe respectate: nu exista nicio reprezentare a lui Iisus sau a Fecioarei Maria, în schimb tavanul capelei înfăţişa scene din Geneză în detalii dramatice şi mişcătoare.

Ce a dorit de fapt Michlangelo să transmită şi cum a reuşit el să scape cu viaţă de acuzaţia de nesupunere în faţa Papei este o poveste fascinantă pe care o descoperim în colecţiile bibliotecii. 

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog