Amoc de Stefan Zweig



În Amoc, ca în multe dintre lucrările sale, Zweig pune accentul pe mintea umană, pe felul în care aceasta ne poate păcali uneori că suntem victime ale propriului destin. El însuşi a ales să-şi încheie viaţa într-un mod straniu, alături de soţia sa.
 
Un tânăr medic aflat în jungla din Malaysia primeşte vizita unei femei, singura femeie pe care o vedea în cei şapte ani petrecuţi acolo. Ceea ce părea o simplă întâlnire s-a tranformat într-o adevarată obsesie, obsesia faţă de o femeie. Nebunia şi dragostea se strecoară în mintea bărbatului, determinându-i acţiunile şi viaţa. 


“ - ... ştiţi ce e amocul? (...)    E mai mult decât o beţie...    e o nebunie... un fel de turbare a  oamenilor...   Un acces de monomanie absurdă şi ucigaşă, care nu se poate compara cu nicio altă otrăvire alcoolică...
 Citate

Citind acestă povestire înţelegi cât de fascinantă este mintea umană, cât de nefirească este puterea ei de a te aduce în faţa unor provocări pe care nu le mai poţi controla şi cât valoareză viaţa pentru în tânăr lovit de amoc.

 Bibliografie:

Amoc  / Stefan Zweig . ─ Bucureşti : Abeona, 1992

Secret arzător / Ştefan Zweig; în româneşte de Elena Davidescu prefaţă de Hertha Perez . ─ Bucureşti : Editura pentru Literatură Universală, 1966

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog