Konrad Lorenz (1903-1989)



Konrad Lorentz este considerat unul dintre fondatorii etologiei. A studiat comportamentul animalelor, iar spre sfârşitul vieţii s-a ocupat de studiul oamenilor în societate. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost recrutat în armata germană ca medic de război şi a fost trimis pe frontul de est unde a fost capturat de către sovietici.  Pe parcursul celor  patru ani de prizonierat a continuat să lucreze ca medic şi a scris câteva studii pe care le-a publicat după război.

Lorenz  a studiat şi relaţia directă dintre dezvoltarea pieţelor economice şi catastrofele ecologice. În lucrarea sa publicată în 1973, Cele opt păcate ale omenirii civilizate,  Konrad Lorenz subliniază un paradox: toate avantajele pe care le obţine omul prin înţelegerea deplină a mediului în care trăieşte, prin tehnologizare, prin toate progresele făcute în sprijinul umanităţii tind să contribuie nu la dezvoltarea, ci  la distrugerea ei. Cele opt cauze, numite de autor „păcate”, sunt explicate în capitole separate. 

Lorenz consideră că primul dintre acestea, Suprapopularea, duce spre o stare de saturație care-i determină pe oameni să se implice tot mai puțin emoțional şi să își evite semenii.
Pustiirea spațiului vital - Exemplele de populare forțată (cum a fost cazul câinelui Dingo) au demonstrat că atunci când într-un spațiu se produce un dezechilibru, acel spațiu va avea de suferit sau chiar va dispărea. Deși superiori din punct de vedere fizic, dar cu un creier primitiv, lupul cu marsupiu și diavolul cu marsupiu au fost eliminați de către inteligentul căine Dingo nu prin luptă, ci prin concurență, luându-le sursele de hrană.

Întrecerea cu sine însuși este al treilea păcat, iar Lorentz e de părere că dorința de întrecere nu este motivată numai de deținerea puterii ci și de frica de a rămâne în urmă într-o competiție. Frica îi paralizează simțurile individului și-l lipsește de una dintre calitățile sale esențiale: reflecția.

Lumea civilizată se confruntă cu Decăderea genetică şi cu Moartea termică a simțurilor reflectată prin desprinderea prematură de rădăcini, îndepărtarea relațiilor cu vechii prietenii sau renunțarea la valorile și educația transmise în familie.
Sfărâmarea tradiției şi Receptivitatea la îndoctrinare şi  Armele nucleare sunt alţi factori care amenință să distrugă cultura şi duc la crearea unei „atmosfere de sfârşit al lumii".

Catalog online: 

Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate - Konrad Lorenz


De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog