Cine a fost Moş Ion Roată?



Moş Ion Roată

Il ştim din poveştile lui Ion Creangă şi îi asociem numele cu Unirea din 24 ianuarie 1859. Dar Moş Ion Roată nu este doar personajul  “cu gâdilici pe limbă” aşa cum îl descria marele povestitor, ci şi ţăranul cu un destin aparte, care avea să-şi trăiască momentul de glorie la finele anilor 1850.

Avea 53 de ani în momentul unirii, venea dintr-un sat din Vrancea şi era un susţinător înflăcărat al Unirii Principatelor. Ion Roată a reprezentat interesele ţărănimii ca deputat în Divanul Ad-hoc al Moldovei, deşi era neştiutor de carte. In jalba deputaţilor moldoveni, al cărei prim semnatar era Ion Roată (purtând marca grea a ţărănimii analfabete – semna “cu degetul”), erau infăţişate în imagini zguduitoare starea ţărănimii şi temeiul revendicarilor sale. Se cerea ca “săteanul să fie pus în rândul oamenilor, să fie interzisă bătaia…, iar satele să-şi aibe dregătorii aleşi chiar din sânul lor”.  
Casa memorială Moş Ion Roată, Câmpuri, Vrancea

Dincolo de legendă, Moş Ion Roată este un model, un ţăran simplu, dar apreciat şi preţuit, care şi-a depăşit condiţia într-un timp în care acest statut social inferior îl condamna încă de la naştere. 

"Unde-i unul nu-i putere,
La nevoi şi la durere;
Unde-s mulţi, puterea creşte,
Şi duşmanul nu sporeşte."

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog