Remember, Remember The 5th of November



In 1605,  un grup de rastaurationisti catolici din Anglia  a planuit aruncarea in aer a  cladirii Parlamentului  in timp ce se aflau in ea nobilii  protestanti  si insusi regale James I.  Scopul lor  era inlaturarea  guvernarii protestante din tara. Desemnat sa puna in aplicare Complotul Prafului de Pusca,  asa cum este cunoscuta  astazi actiunea, a  fost  Guy Fawkes, un barbat de 35 de ani.  El a ascuns  43 de butoaie cu praf de pusca in subsolul cladirii, dar actiunea a fost descoperita dupa primirea unei scrisori anonime, iar  Guy Fawkes  a fost arestat cu putin timp inaintea producerii exploziei planuite.  El și ceilalti conspiratori au fost arestati, torturati si executati.  
In ziua de 5 noiembrie a fiecarui an se celebreaza triumful protestantismului pe teritoriul Angliei, dar Guy Fawkes intruchipeaza  unul dintre cei mai admirati rebeli din toate timpurile. Masca reprodusa dupa chipul lui este astazi considerata  un  simbol al celor care se opun abuzurilor, iar protestatarii grupați sub numele de Anonymus o poarta   atunci cand se manifesta in public.
 Termenul englez guy, care inseamna  om / barbat, provine de la numele lui Fawkes, celebrul rebel  de la inceputul secolului al XVII-lea,  iar pe 5 noiembrie se sarbatoreste Noaptea lui Guy Fawkes, cand se arde o papusa care-l reprezinta  si se aprind artificii.

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog