7 decembrie - Scrierea cu â şi î
La cea de-a doua sesiune de dictari au participant 278 de elevi.  Textul pentru dictare a vizat verificarea scrierii cu â/î şi a fost selectat din opera lui Vasile Alecsandri. Pe parcursul întâlnirii participanţii au fost invitaţi să cunoască opera marelui scriitor prin vizionarea unei părţi din piesa "Chirinţa în provincie". Clasamentul

Textul:
Vasile Alecsandri este poet, dramaturg, publicist, om politic. El s-a născut la Bacău, dar şi-a petrecut copilăria la Iaşi şi la Mirceşti. Activitatea literară i-a adus cele mai mari bucurii. Multe dintre piesele lui s-au jucat de-a lungul timpului, iar opera sa este apreciată şi astăzi.

„Oprindu-se vaporul la Brăila, mă hotărâi a mă coborî pe uscat şi a întrerupe călătoria mea în Orient, pentru de a mă rătăci câtva vreme în câmpiile Valahiei. Speram să intru într-o viaţă nouă şi plină de întâmplări originale. Mă pregăteam a-mi apăra zilele împotriva fiarelor primejdioase şi a cetelor de hoţi ce gândeam că aş întâlni în calea mea. Îmi încărcai deci pistoalele şi sării din corabie pe pământ, cu gând de a răsturna jos pe cel întâi valah ce s-ar înainta spre mine... Nici unul din oamenii adunaţi pe mal nu mă băgă în seamă, şi, în loc de duşmani, mă trezii faţă-n faţă cu consulul francez din Brăila, care, cunoscându-mă de compatriot, mă pofti la el acasă.”

(Vasile Alecsandri –Balta-Albă)

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Follow by Email

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog