Învăţare prin dictare


 
 Festivitatea de deschidereVineri, 2 noiembrie,  am avut prima întâlnire în cadrul proiectului Invăţare prin dictare. La festivitatea de deschidere, Cristiana Olteanu a prezentat noul format al proiectului şi acţiunile care se vor derula pe parcursul acestui an, iar Irina Comănescu a prezentat  dicţionarele si cărţile de referinţă utile celor care doresc să-şi îmbunătaţească abilitaţile de exprimare corectă în limba română. Intâlnirea a continuat cu susţinerea activităţilor programate  la care ne-am bucurat de prezenţa a 256 de participanti, elevi de la: 
 - Şcoala Take Ionescu
- Şcoala Anton Pann
- Şcoala generală nr. 10
- Şcoala I.G. Duca
- Şcoala generală nr. 4
- Colegiul Matei Basarab
- Liceul de Artă
- Colegiul Alexandru Lahovari
- Şcoala Waldorf


Au început înscrierile          
 
Proiectul Învățare prin dictare derulat de Biblioteca Antim Ivireanul este o idee generată de o problemă specifică: dezinteresul față de utilizarea limbii române corecte în contextul utilizării pe scară largă a tehnologiei informaționale și a site-urilor de socializare care au dezvoltat un adevărat limbaj paralel. La originea proiectului stă decizia guvernului de a introduce  obligativitatea "momentului ortografic", inclusiv la clasele de liceu.  

 Scopul proiectului este acela de a contribui la consolidarea scrierii ortografice și sprijinirea competențelor de scriere corectă în limba română.  Provocarea constă în alegerea metodelor de abordare astfel încât să transformăm sau să încadrăm un proiect care pare că aparține exclusiv sferei educaționale, într-un serviciu de atragere a utilizatorilor spre bibliotecă si de promovare a colecțiilor. 

Pentru atingerea obiectivelor combinăm metodele formale cu cele non-formale.   Dictarea propriu-zisă este abordată diferențiat în funcție de vârsta și de pregătirea participanților, iar testele de creativitate sunt raportate la tema vizată.  În cadrul  sesiunilor  de dictare sunt prezentate videoexpoziții cu operele literare din care sunt selectate textele propuse spre dictare. Pentru exemplificarea practică a noțiunilor teoretice, fiecare sesiune se încheie cu afișarea  formei  corecte a textului dictat și cu  prezentarea în formă electronică a regulilor de ortografie.  Metodele non-formale cuprind și  activități de socializare bazate pe învățarea interactivă, energizere, tombole pe teme de ortografie.

În acestă a doua ediţie, proiectul „Invaţare prin dictare” va deveni mult mai interactiv. Pe pagina special creată pe blogul http://indexare-referinte.blogspot.ro/p/proiectul-invatare-prin-dictare.html vom posta textele dictărilor, explicaţiile ortografice şi prezentarea cărţilor din care fac parte textele selectate. Utilizatorii au posibilitatea să-şi exprime impresiile şi comentariile, să interacţioneze, să facă propuneri şi să adreseze întrebări utilizând instrumentele online pe care le punem la dispoziţie. O altă noutate este şi introducerea în cadrul activităţilor de creativitate a problemelor legate de limba romană vorbită şi greşelile stilistice (repetiţia, pleonasmul, tautologia, anacolutul, cacofonia, excesul de familiarisme, vulgarismul şi elementele colocvial-argotice, limbajul de lemn, clişeele lingvistice, hipercorectitudinea). Initierea participantilor in realizarea de recenzii, precum şi organizarea unor sesiuni de prezentare susţinute de ei şi de diverse personalitatăţi invitate să susţină dictarea şi să socializeze cu participanii sunt alte activităţi pe care le introducem în acest nou format al proiectului.

Prin obiectivele proiectului, biblioteca răspunde unei nevoi  a comunității, iar participanții dobândesc abilități și cunoștințe ce contribuie la creșterea performanțelor școlare și la dezvoltarea  lor personală.
La adresa de email biroureferinţe@yahoo.com, Tel: 0250/739221 int.136 şi completând formularul  pe blog, se pot  înscrie, pentru participarea la sesiunea care va avea loc pe 1 noiembrie la Biblioteca Antim Ivireanul,  toţi cei interesaţi să-şi testeze cunoştinţele de limbă romană, scrisă şi vorbită. 


ÎNSCRIERE PENTRU ÎNVĂŢARE PRIN DICTARE 

8 comentarii:

Cartea de cinci stele 8 octombrie 2012, 09:00  

Ce parere aveti despre noul format al proiectului?

Anonim 23 octombrie 2012, 13:11  

Este foarte bun!

Anonim 23 octombrie 2012, 13:16  

Este un proiect care vine in sprijinul scolii!

Bogdan 24 octombrie 2012, 11:56  

Excelenta ideea de a interactiona cu publicul tinta in cadrul proiectului. Asteptam ca adoptarea noilor metode non-formale sa conduca la cresterea gradului de educatie a elevilor, in plus fata de cunostintele de gramatica dobandite. In fond ASTA ne dorim cu totii - sa avem tineri educati.
Felicitari echipei de implementare a proiectului "Invatare prin dictare" si... mult succes.

inv. Badea 28 octombrie 2012, 22:08  

Se pot inscrie si copiii de la o scoala din apropierea orasului? Dictarea se tine in fiecare zi?

Cartea de cinci stele 30 octombrie 2012, 14:34  

Dictarea se tine in prima zi de vineri a fiecarei luni, la orele: 10.00, 11.00, 12.00,13.00,14.00 si 15.00. Se pot inscrie elevi atat din Ramnicu Valcea, cat si din alte localitati.
Prima sesiune va avea loc vineri, 2 noiembrie, incepand cu ora 10.00.

Dragoş 7 noiembrie 2012, 09:21  

Mi-a placut testul primei sesiuni de dictare pentru ca a fost selectat din cartea mea preferata: Legendele Olimpului.

Anonim 27 noiembrie 2013, 07:40  

Ai o pagina foarte tare! Se vede ca te ocupi si te straduiesti sa fi in top. Am si eu un site de anunturi gratuite http://taman.ro/ si ma straduiesc sa fiu si eu in top, dar nu voi reusi sa te egalez.
Felicitari!

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Follow by Email

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog