1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului

 


Valul uriaș al zilelor se rostogolește domol. Neschimbate, ziua și noaptea urcă și coboară ca fluxul și refluxul unei mări nețărmuite. Săptămânile și lunile se scurg și apoi revin. Și întregul curs al zilelor este aidoma unei singure zile”: 1 Iunie, Ziua Copilului

Ziua Internațională a Copilului, sărbătorită pe 1 iunie, este o zi specială dedicată celebrării și protecției drepturilor copiilor din întreaga lume. În această zi, conștientizând importanța respectării drepturilor copiilor, organizăm diverse activități și evenimente menite să aducă bucurie copiilor.

 Ziua Copilului a fost proclamată pentru prima dată la Conferința Mondială pentru Bunăstarea Copilului, în august 1925, la Geneva, fiind oficializată de către Națiunile Unite în 1954, cu scopul de a promova bunăstarea copiilor și de a sublinia necesitatea educației, protecției și sănătății copiilor.

 Copiii au dreptul la o copilărie fericită și sănătoasă, la educație, la protecție împotriva abuzului și a exploatării și la oportunități egale, indiferent de mediul din care provin.

Ziua Copilului este o ocazie pentru a reflecta la progresele făcute în domeniul drepturilor copilului dar și asupra provocărilor rămase.

 Bibliotecile joacă un rol esențial în atragerea copiilor la lectură și contribuie la dezvoltarea lor educațională, socială și culturală. În multe biblioteci se organizează evenimente și activități destinate să încurajeze exprimarea creativă a copiilor și să le ofere o zi plină de distracție și veselie.

 În acest sens, Biblioteca Județeană Antim Ivireanul Vâlcea  își aduce contribuția prin:

 

Acces la resurse diversificate

  •     Oferă o gamă largă de cărți și materiale educative adaptate diferitelor vârste și interese. Prin diversitatea colecțiilor, copiii au acces la povești, cărți ilustrate, benzi desenate, enciclopedii și multe alte resurse atractive menite să stimuleze curiozitatea.

 

Programe de lectură și activități educaționale

  •     Organizează cluburi de lectură, ateliere de creație, ore de povești, concursuri de lectură, jocuri educative, ateliere de vacanță etc. Aceste activități promovează lectura și creează o comunitate de tineri cititori care împărtășesc pasiunea pentru cărți.

 

Mediu plăcut și atractiv

  •     Pune la dispoziție spații de lectură special amenajate pentru copii (colorate, confortabile și dotate cu mobilier prietenos). Un mediu primitor și prietenos poate încuraja copiii să petreacă mai mult timp în bibliotecă și să descopere plăcerea lecturii.

 

Interacțiunea cu bibliotecarii

  •     Bibliotecarii sunt bine pregătiți pentru a recomanda cărți potrivite, în funcție de vârstă și preferințe. Bibliotecarii ghidează cititorii în explorarea colecțiilor, inspirându-i prin propriul entuziasm.

 

Program After school

  •    Oferă program After school pentru copiii care întâmpină dificultăți și nu își pot pregăti singuri temele.

         Copiii beneficiază de asistența și îndrumarea bibliotecarilor, cu acces la rafturile cu cărți.

                    Tehnologie și resurse digitale

  •    Pune la dispoziție cărți electronice, audiobook-uri și alte resurse digitale. Acestea pot fi deosebit de atractive pentru copiii din această generație digitală, familiarizați cu tehnologia.

 

Colaborări cu școlile

  •    Colaborează cu școlile locale pentru promovarea lecturii și pentru a organiza vizite de grup. Aceste parteneriate includ proiecte de lectură comună și activități extracurriculare care susțin curriculum-ul școlar.

 

Evenimente culturale

  •     Prin organizarea de evenimente culturale ‒ întâlniri cu autori, lansări de carte, spectacole de teatru pentru copii ‒ biblioteca contribuie la crearea unei culturi a lecturii și la stimularea interesului copiilor pentru citit.

 

                     Dezvoltarea colecțiilor

  •    Secția Împrumut carte pentru copii  a Bibliotecii Județene Antim IvireanulVâlcea deţine un fond de peste 52.000 de volume de carte pentru copii, structurat pe diferite domenii şi categorii de vârstă: mică (preşcolari), mijlocie (şcolari mici clasele I-IV), mare (şcolari clasele V-VIII). Dezvoltarea colecțiilor de carte destinate copiilor este un proces continuu, cu implicare activă și se raportează la cunoașterea nevoilor și intereselor tinerilor cititori pentru lectură.

    Achiziția de noi cărți menține colecția actuală și atractivă dezvoltând astfel în rândul tinerilor cititori pasiunea pentru lectură.

Prin multe inițiative, Biblioteca Județeană Antim Ivireanul Vâlcea reușește să devină un centru de atracție pentru copii,

să le ofere deopotrivă acces la informații și oportunități pentru a se dezvolta personal și social, într-un mediu adecvat. 

 

Atragerea copiilor la lectură prin intermediul bibliotecilor este un pas crucial în formarea și fidelizarea lor ca cititori, în plus, biblioteca joacă un rol primordial în promovarea unei societăți educate și informate.

 

Ziua Internațională a Copilului este mai mult decât o zi de sărbătoare! Este un apel global pentru a ne aminti de importanța protejării și promovării drepturilor copiilor. Este o zi în care întreaga lume se unește pentru a le oferi copiilor momente de bucurie și pentru a reafirma angajamentul nostru față de viitorul lor.

Această zi este un memento al responsabilităților noastre față de cei mai tineri membri ai societății, întrucât fiecare copil merită o copilărie fericită și protejată!


                                   La mulți ani buni și frumoși tuturor copiilor!

 

 Vă așteptăm să descoperim împreună poveștile din cărțile pe care Biblioteca le-a achiziționat recent!

Vă așteptăm să descoperim împreună poveștile din cărțile pe careBiblioteca le-a achiziționat recent!

 


  















De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog