Conform tradiţiei, în ziua mucenicilor se deschid porţile raiului, de aceea
se pregătesc 40 de colaci numiţi mucenici, sfinţi sau brădoşi. Aluatul se modelează în
cerculeţe sau în forma cifrei opt. Mucenicii se fierb apoi în apă îndulcită cu
miere şi cu adaos de nucă sau se coc în cuptor după care se ung cu miere şi cu
nucă şi se dau ca ofrandă pentru sacrificiul celor 40 de ostaşi creştini.
Sărbătoarea porneşte de la povestea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia. Aceştia au trăit în secolul al IV-lea
într-o perioadă în care creştinii erau persecutaţi pentru credinţa lor. Cetatea Sevastia
era condusă de tiranul Agricolae, duşman al celor care credeau în Iisus. Aflând
că 40 dintre ostaşii săi sunt creştini, i-a aruncat şapte zile în temniţă
încercând să-i determine să se dezică de credinţa lor. Deoarece aceştia au
refuzat să se închine zeilor, Agricolae a poruncit să fie supuşi unor chinuri
îngrozitoare şi apoi ucişi. După trei zile, episcopul Petru a mers noaptea pe
malurile râului împreună cu alţi creştini să adune oasele martirilor.
În credinţa populară, în ziua mucenicilor se
încheie “zilele babelor”, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu
primăvara, lăsând loc “zilelor moşilor” - zile mai calde. De aceea în această zi au loc numeroase ritualuri de alungare a gerului . Se spune că aşa cum este vremea pe 9 martie aşa va
fi timp de 40 de zile.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu