“Dacă dau, ce îmi mai
rămâne de mâncat? – Egoismul acesta va face din tine un căpcăun. Dacă mănânc,
ce mai îmi rămâne de dat? – Dărnicia aceasta va face din tine regele zeilor.”(Drumul spre lumină - de Santideva, calugar buddhist din secolul al VIII-lea).
In 2013, "Sisteme alimentare durabile de securitate
alimentară și nutriție" este tema centrală aleasă pentru Ziua Mondială a
Alimentației de către Organizația Națiunilor
Unite pentru Alimentație și Agricultură.
Astăzi, aproape
870 milioane de oameni din întreaga
lume sunt cronic subnutriți. O
primă cauză - modelele nedurabile de dezvoltare au dus la
degradarea mediului natural, a
ecosistemelor și a biodiversității. Tinând cont că sistemele de alimentare se referă la mediul înconjurător, oameni, instituții și procesele prin care
produsele agricole sunt obținute, procesate și aduse pentru consum, politicile în domeniu trebuie proiectate în aşa fel încât hrana sănătoasă să fie obiectivul principal.
In țările dezvoltate, inclusiv cele emergente,
supraponderalii luați în evidență numară 1,3
miliarde personane. Un calcul simplu arată că, dacă
fiecare supraponderal ar ceda unui subnutrit excesul de alimente pe care îl
consumă,
intreaga omenire s-ar găsi într-un perfect echilibru alimentar şi de sănătate.
Nimeni n-ar muri de foame.
Directorul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru
Alimentaţie şi Agricultură a declarat că
mai mult de un miliard de tone de alimente sunt aruncate la nivel mondial în
fiecare an, costurile aproximative ale acestora fiind 750 de miliarde de dolari,
ceea ce reprezintă producţia fără efect
benefic a 30% din terenul arabil. Paradoxal, în fiecare an mor milioane de
oameni ca urmare a afecțiunilor generate de obezitate, în timp ce alte
milioane mor - în sensul cel mai adevărat al cuvântului - de foame.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu