Bibliotecarul recomandă:

 


“Geografia timpului: De ce timpul nu se măsoară la fel în toate culturile” de Robert Levine

 

 

            Timpul este una dintre pietrele de temelie ale vieții sociale.

            Cum se face însă că unora nu par a le ajunge cele 24 de ore dintr-o zi în vreme ce alții par a dispune de tot timpul din lume? Suntem controlați de timpul pe care ni-l arată ceasul sau suntem stăpânii propriului timp? Cum e înțeleasă punctualitatea în diferitele zone ale lumii?

             

            Specializat în psihologia socială și preocupat în special de modul în care diferitele culturi ale lumii percep și gestionează timpul, eruditul profesor american Robert Victor Levine determină 5 factori principali care influențează tempoul culturilor din întreaga lume: se pare că oamenii tind să se miște mai repede în locurile caracterizate de o economie sănătoasă, un grad înalt de industrializare, populație mai mare, climă mai rece și o cultură orientată spre individualism.

            Studiul amplu desfășurat de el și de colaboratorii săi compară 31 de țări în care au întreprins experimente de teren inedite, folosind 3 criterii de măsurare a ritmului vieții cotidiene: viteza de deplasare pe jos, viteza de lucru a funcționarilor de la poștă și precizia ceasurilor publice.

            Pe lângă cercetarea sociologică propriu-zisă, cartea cuprinde  și o scurtă istorie a timpului măsurat pe ceas (cadrane solare, ceasuri cu apă, ceasornice mecanice, standardizarea timpului, felul în care ceasul ne face să uităm de ritmul natural), dar mai ales o serie de relatări savuroase ale unor întâmplări...

 

            Veți putea afla astfel despre șocul cultural suferit de unele persoane dependente de muncă, suferind de „boala grabei”, care trăiesc într-un ritm alert, cu ochii mereu pe ceas, a căror unitate de măsură este uneori “claxosecunda” și care întâlnesc deodată persoane total relaxate, care își gestionează ziua și viața după timpul evenimențial...

            Cât de uimiți sunt când citesc pe unul dintre trenurile Indiei: “Încet se scrie cu 5 litere, la fel ca Viață. Viteză se scrie cu 6 litere, la fel ca Moarte”...

 

            Cum încearcă să înțeleagă mentalitatea unui student din Burkina Faso: “În țara mea nu există noțiunea de timp pierdut. Cum poți să pierzi timpul? Dacă nu faci ceva, faci altceva. Chiar dacă doar vorbești cu un prieten sau stai să te uiți în jur, faci ceva”...

           

            Cum descoperă că în țările unde birocrația este în floare, poți să plătești oameni care să stea la coadă la ghișee în locul tău...

 

            Și această carte rezervă un capitol special fascinantului exemplu al Japoniei, unde se desfășoară o muncă asiduă, dar există relații bune de lucru în cadrul companiilor, unde nu găsești ostilitate competitivă și mânie, ci doar mândria de a-ți îndeplini obligațiile cu succes, unde contează bunăstarea colectivă și nu afirmarea personală.

 

            Bineînțeles că este vital să înțelegi felul în care percepe timpul și îl exprimă cei dintr-o altă cultură atunci când e vorba despre relațiile politice, diplomatice, despre negocierile cu teroriștii.

            Cu toții vrem să evităm ciocnirile interculturale, precum și bolile induse de stres.

            Desigur, este potrivit să se evite punerea de etichete, stereotipurile excesive. Pentru că există variații și în cadrul aceleași țări: unele zone, unele localități au un ritm mai alert, altele un ritm mai lent. Și, mai ales, există diferențe individuale…, hm, destul de nefericite dacă se întâmplă să fii o persoană energică de Tip A într-o comunitate total relaxată de Tip B sau invers.

 

            (Studiul cărții devine chiar încurajator atunci când parcurgeți câteva pagini în vreme ce așteptați să se adune participanții pentru o ședință anunțată cu o săptămână înainte și programată a începe... în urmă cu 45 de minute.)

 

            Cartea poate fi consultată la Sala de Lectură a Bibliotecii Județene Vâlcea și poate fi împrumutată de la Secția Împrumut Carte pentru Adulți.


           Citiți cartea 


De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog