Pearl Buck

Pearl Buck : "Mulţi pierd micile bucurii, aşteptând marea fericire"
(26 iunie 1892 - 6 martie 1973)
Laureată a Premiului Nobel, scriitoarea Pearl Buck s-a născut în Virginia de Vest, dar părinții ei, misionari în China, s-au reîntors împreună cu ea în Asia, pentru a-şi continua munca. În China, Pearl Buck a petrecut mai bine de 40 de ani, a început să scrie, s-a maturizat şi s-a căsătorit cu John Buck, un tânar misionar american specializat în agronomie. Tânăra Pearl a învățat să vorbească chineza înainte de a învăţa engleza.
Romanul The Good Earth (Ogorul), publicat în 1930, descrie viața țăranilor din China şi a devenit bestseller internaţional. În anii '30, Ogorul și alte romane și povestiri de Pearl Buck au fost cele mai citite cărţi în Europa, mai căutate decât cele ale oricărui alt autor american.
Pearl Buck a creat mai multe fundații de caritate pentru copii din Asia, inclusiv o agenție de adopție. Ea s-a manifestat cu tărie împotriva lagărelor japoneze din timpul celiui de-al Doilea Război Mondial și a scris o scrisoare de protest la New York Times în 1954, scrisoare care a contribuit la schimbarea politicii de imigrare.
Ea a primit numeroase premii pentru activitățile sale umanitare şi s-a stins din viaţă 1973, la vârsta de 81 de ani.

Krzysztof Kieślowski



Sunt așa și-așa

Krzysztof Kieślowski (n. 27 iunie 1941, Varșovia, Polonia – d. 13 martie 1996, Varșovia) a fost un regizor de film și scenarist polonez, reprezentant de seama al  așa-zisei cinematografii de anxietate morală din anii 1970.
Principalele sale realizari la nivel internațional sunt ciclurile de filme “Decalogul” si “Trei Culori”.

Decalogul” (1988), o serie de zece filme de scurt metraj a căror acțiune este plasată într-un bloc de aprtamente din Varșovia, fiecare avand la baza una din Cele zece porunci, a fost creat pentru televiziunea poloneză cu fonduri din Republica Federala Germania si este unul din cele mai lăudate cicluri de filme din toate timpurile.

Filmele din ciclul “Trei Culori”,  “Rosu” "Albastru" si “Alb”, explorand virtuțile simbolizate de steagul francez au adunat o serie de premii internaționale prestigioase, printre care Leul de Aur pentru cel mai bun film și Leul de Argint pentru cel mai bun regizor al Festivalul de Film de la Veneția in 1993, Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de Film de la Berlin in 1994 și trei nominalizări la Premiile Oscar in 1995. Trilogia este privită în general ca o mare realizare a filmului modern.

Krzysztof Kieślowski a murit la vârsta de 54 de ani, pe 13 martie 1996, în timpul unei operații pe cord deschis în urma unui infarct, și a fost îngropat la Cimitirul Powązki din Varșovia. Mormântul său are o sculptură reprezentând degetele a două mâini, între care se află un spațiu dreptunghiular reprezentand clasica vedere ca printr-o cameră de filmat.
Mica sculptură din marmură neagră se află pe un piedestal ceva mai înalt de un metru. Placa pe care sunt scrise numele și datele se află dedesubt.

Krzysztof Kieślowski rămâne și astăzi unul din cei mai influenți regizori ai Europei, operele sale fiind subiecte de studiu la cursurile de film din întreaga lume.

Cartea „Kieślowski despre Kieślowski”, publicată 1993, descrie viața și opera sa în propriile cuvinte, regasite intr-o serie de interviuri luate de Danusia Stok.

Kieślowski este subiectul unui film biografic, „Krzysztof Kieślowski: Sunt așa și-așa” (1995), regizat de Krzysztof Wierzbicki.

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog