Henri de Toulouse-Lautrec: 150 de ani de la naştere



 

Henri de Toulouse-Lautrec (1864 – 1901) s-a născut în sudul Franţei, în regiunea Midi-Pyrénées, pe 24 noiembrie 1864.  Fiul şi moştenitorul conţilor Alphonse și Adele de Toulouse-Lautrec, Henri a fost ultimul descendent al unei familii aristocratice care data de o mie de ani.  Din păcate viaţa lui a fost marcată de efectele endogamiei, rezultatul căsătoriei consanguine dintre părinții săi (care au fost veri primari).
Picioarele lui Lautrec au încetat să mai crească de la vârsta adolescenţei, după ce i s-au rupt ambele oase de femur în accidente separate, minore. Ca adult, Lautrec a avut partea superioară a corpului normal proportionată, dar picioarele îi erau nefiresc de scurte, astfel că înălțimea lui era abia de un metru şi jumătate. A umblat cu mare dificultate şi toată viaţa s-a sprijinit într-un baston.
Aflat fizic în imposibilitatea de a participa la cele mai multe dintre activitățile de care beneficiau în mod obișnuit cei de vârsta lui, Toulouse-Lautrec s-a cufundat în artă. El a devenit un important pictor post-impresionist, ilustrator art nouveau și litograf. În lucrările sale a înregistrat detalii cu privire la stilul de viață parizian de la finalul secolului al XIX-lea, într-un mod original.
Cu mai puțin de trei luni înainte de a împlini 37 de ani  a murit din cauza unor complicatii datorate alcoolismului de care suferea. Este îngropat în Verdelais, Gironde, la câțiva kilometri de Chateau de Malrome.
 Toulouse-Lautrec a trăit  repede și cu patimă. Și-a dedicat viaţa artei și s-a hotărât să și-o trăiască fără prea multe rezerve. Rezultatul a fost o creație singulară, liniară şi puternc accentuată de pasiunile artistului.
 
De altfel viaţa lui a devenit sursă de inspiraţie pentru câteva lucrări pe care “Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul” Vâlcea vi le recomandă.

 
Moulin Rouge: Roman inspirat din viaţa lui Henri Toulouse-Lautrec / Pierre La Mure; trad. Corneliu Rudescu . ─ Bucureşti : Univers, 1975
468 p. - (Biografii romanţate)

Pasiunea contelui Toulouse-Lautrec / Alicia Dujovne Ortiz; Traducere: Maria Ivănescu . ─ Bucureşti : Editura Lider
272 p.
Viaţa lui Toulouse-Lautrec / Henri Perruchot; traducere: Rodica Lipatti. ─ Ediţia a 2-a . ─ Bucureşti : Meridiane, 1969
344 p

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog