9 Martie - Ziua ofrandelor



Conform tradiţiei, în ziua mucenicilor se deschid porţile raiului, de aceea se pregătesc 40 de colaci numiţi mucenici,  sfinţi sau brădoşi. Aluatul se modelează în cerculeţe sau în forma cifrei opt. Mucenicii se fierb apoi în apă îndulcită cu miere şi cu adaos de nucă sau se coc în cuptor după care se ung cu miere şi cu nucă şi se dau ca ofrandă pentru sacrificiul celor 40 de ostaşi creştini.  

Sărbătoarea porneşte de la povestea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia. Aceştia au trăit în secolul al IV-lea într-o perioadă în care creştinii erau persecutaţi pentru credinţa lor. Cetatea Sevastia era condusă de tiranul Agricolae, duşman al celor care credeau în Iisus. Aflând că 40 dintre ostaşii săi sunt creştini, i-a aruncat şapte zile în temniţă încercând să-i determine să se dezică de credinţa lor. Deoarece aceştia au refuzat să se închine zeilor, Agricolae a poruncit să fie supuşi unor chinuri îngrozitoare şi apoi ucişi. După trei zile, episcopul Petru a mers noaptea pe malurile râului împreună cu alţi creştini să adune oasele martirilor.

 În credinţa populară, în ziua mucenicilor se încheie “zilele babelor”, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc “zilelor moşilor” - zile mai calde. De aceea în această zi au loc numeroase ritualuri  de alungare a gerului . Se spune că aşa cum este vremea pe 9 martie aşa va fi timp de 40 de zile.

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog