Pantofii Cenuşăresei



Charles Perrault este un autor francez, din înalta societate pariziană a secolului al XVII-lea.  A publicat Poveştile mamei mele, Gâsca în 1697, poveşti care s-au bucurat imediat de succes şi au promovat un nou gen literar: basmul. Printre versiunile sale inspirate din poveştile clasice sunt: Frumoasa din Pădurea Adormită, Scufiţa-Roşie, Barbă-Albastră, Motalul Încălţat, Cenuşăreasa.

Cenuşăreasa este o poveste veche şi universală. Versiunea chineză datează din sec. al IX-lea, dar existau alte 340 de versiuni până la cea scrisă de Perrault. În nici una dintre acestea nu se fac referiri la pantofii de sticlă. În povestea din China – Zeh-Shen- pantofii sunt confecţionaţi din fir de aur, iar în versiunea din Scoţia – Rashie-Coat -  aceştia sunt făcuţi din trestie. În povestea medievală din Franţa, adaptată de Perrault, pantofii sunt descrişi ca fiind din blană de veveriţă. 

Mulţi consideră că greşeala (vair-veveriţă / verre-sticlă) a fost comisă înainte de Perrault, care nu a făcut altceva decât să o repete. Alţii cred că pantofii de sticlă au fost inventaţi de Perrault, fără să existe vreun echivoc.

Se poate spune însă cu certitudine că Perrault nu numai că a cizelat Cenuşăreasa, adăugând în povestire şoriceii, dovleacul şi zâna cea bună,  dar a redus în acelaşi timp şi caracterul sângeros al variantelor anterioare.
Cenuşăreasa este o poveste îndrăgită de cei mici, iar Secţia pentru Copii a Bibliotecii Antim Ivireanul vă invită să o citiţi.

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog