Salvador Dali, 25 de ani de la moarte - Metamorfoza lui Narcis


Trecând Millenium Bridge, pe partea dreaptă a Tamisei eşti întâmpinat de Globe Theatre şi Tate Modern Museum aflate la mică distanţă unul de celălalt. Tate Modern este unul dintre cele mai frumoase muzee de artă din lume, care se concentrează pe colecţionarea operelor realizate din 1900 şi până în prezent. Parcurgând spaţiile de expunere neobişnuite, ajungi în faţa unei lucrări impresionante: Metamorfoza lui Narcis, celebra pictură a lui Salvador Dali


Subiectul tabloului este legenda greaca a lui Narcis, aşa cum este redată de poetul latin Ovidiu: un tânar de o frumuseţe copleşitoare, îndrăgostit de propria-i imagine reflectată, şi care, neputând să o îmbrăţişeze,  a murit de frustrare. Zeii l-au  transformat apoi într-o floare care îi poartă numele.

Pentru a imprima un efect halucinant transformării lui Narcis,  Dalí a folosit o tehnică meticulosă, de un realism fotografic,  pe care a descris-o ca fiind "fotografia color pictată manual". În plan îndepărtat,  se află tânărul îngenuncheat, înainte de tranformare, în timp ce în prim plan, acesta ia forma unei mâini care ţine în vârful degetelor un ou din care răsare o narcisă. Arta iluzionismului de maestru a tehnicii lui Dali însufleţete imaginea dublă, imposibil de redat printr-o reprezentare originală. 

 Dali a scris chiar o poezie despre această imagine şi a oferit sugestii despre modul în care trebuie privit tabloul; artistul îi sfătuieşte pe privitori să vizualizeze pentru un timp tânărul de pe piedestal până când privirea le fuge involuntar spre forma metamorfozată, în timp ce imaginea se transformă brusc în imaginea unei mâini. O mână care se ridică din propria reflexie.

Acesta este primul tablou a lui Dalí care a fost realizat în întregime în conformitate cu metoda paranoico-critică, pe care artistul a descris-o ca fiind  "o metodă spontană a cunoașterii iraționale, bazată pe asocierea critic - interpretativă a fenomenelor de delir"
(Cucerirea iraționalului din Viaţa secretă a lui Salvador Dali, lucrare aflată în colecţiile Bibliotecii Antim Ivireanul Vâlcea).


 Salvador Dalí (Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech) (11 mai 1904 - 23 ianuarie 1989,) a fost un pictor spaniol, originar din Figueres, Catalonia, reprezentant al curentului suprarealist în artă. A avut o viaţă tumultoasă, a fost o personalitate egocentrică, de o excentricitate uneori şocantă. 

Lucări despre viaţa şi opera lui Salvador Dali aflate în colecţiile bibliotecii: http://toread.bjai.ro:8080/opac/search?q=dali%2C+salvador&max=1&view=&sb=relevance&ob=asc&level=all&material_type=all&location=0

1 comentarii:

Anonim 28 ianuarie 2014 la 21:59  

E frumoasa legenda lui Narcis

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog