Maşina de scris


Mari, grele și zgomotoase, mașinile de scris au fost cele mai bune prietene ale scriitorilor. Cu suntetul grav şi sacadat, ele au completat spaţiul în care se întâlneau imaginaţia, talentul şi inspiraţia.
Ernest Hemingway - 1939
Istoria maşinii de scris se confundă cu însăşi istoria literaturii moderne, cu momentele ei de glorie, cu schimbările şi evoluţia acesteia de-a lungul timpului.
Pe 6 ianuarie 1714, Henry Mill a breventat în  Marea Britanie un aparat care avea caracteristicile maşinilor de scris de mai târziu. Conform argumentelor de pe brevet, “Mill a reusit prin studiu si cheltuială să inventeze și să aducă la perfecţiune o mașină artificială, o metodă de a imprima sau de a transcrie scrisori, una după alta, prin care scrierea  poate fi reprodusă cu exactitate şi acurateţe pe hârtie sau pergament. Aşa-zisa mașină sau metoda de scriere poate fi de mare folos în așezări și registre publice, imprimarea pe hârtie fiind mai profundă și mai de durată decât orice alt scris, iar textele nu pot fi șterse sau modificate fără a se descoperi aceasta imediat.”

Agatha Christie - 1946
Primul roman care a fost scris la o maşină de scris a fost “Tom Sawyer”, deşi se pare că Mark Twain doar a transcris cartea care iniţial fusese scrisă de mână.

După 300 de ani şi circa 52 de reinventări, era maşinii de scris se încheie curând. Ea a dat farmec unei epoci, a fost  răspândită pe tot globul şi a devenit un simbol al creaţiei literare. A fot privită cu reticenţă în România comunistă, astfel că cel care deţinea o maşină de scris nedeclarată autorităţilor putea fi închis.
Astăzi doar în unele ţări din lumea a treia se mai utilizează aceste maşini. Totuşi, maşina de scris se numără printre cele mai importante invenţii din lumea modernă, mai ales pentru că stă la baza procesului de comunicare.

3 comentarii:

Anonim 6 ianuarie 2014 la 21:05  

Evolutia tehnologica isi ia tributul. Asta vara circula o stire la televizor cum ca Rusia se va intoarce la utilizarea masinilor de scris pentru a evita scurgerile de informatii. Culmea, masini de scris produse in Germania!

Anonim 6 ianuarie 2014 la 21:13  

Poate se va reinveta inca o data, Uite ce am gasit pe net:
http://www.220.ro/faze-tari/Sonata-A-VI-A-La-Masina-De-Scris/9WKKAmtfFA/
Tare!

Anonim 7 ianuarie 2014 la 11:14  

Se mai utilizeaza niste masini electronice de scris. Probabil de-astea vor sa aduca rusii.

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog