Gotthold Ephraim Lessing (1729-1781)



Laocoon – sau despre limitele picturii şi ale poeziei.

Lucrarea este un interesant studiu comparativ din secolul al 18-lea în care Lessing consideră că poezia şi pictura reuşesc deopotrivă să ne amăgească într-un mod plăcut, prezentând aparenţa ca realitate şi lucrurile absente ca prezente. Diferenţa dintre “cele două arte” constă în faptul că în timp ce pictura descrie frumuseţea deplină a unei imagini dintr-o dată, poezia trebuie să descrie acea imagine în reprezentări succesive ale părţilor sale componente.

Autorul a mărturist că a ales numele Laocoon inspirat fiind de „ţipătul”, expresia naturală a durerii fizice, care răzbate de pe chipul personajelor din celebrul grup statuar “Laocoon şi fii săi aflat la Muzeul Pio Clementin din Roma.

Laocoon a fost un preot troian ucis împreună cu cei doi fii ai săi,  de doi serpi uriaşi trimişi de zeul Apollo.


Eu ştiu că noi, europenii, epigoni mai subţiri şi mai cuminţi, ne pricem mai bine să ne stăpânim gura şi ochii. Politeţea şi buna-cuviinţă ne opresc să strigăm şi să plângem. Vitejia activă a necioplitei omeniri primitive a devenit la noi puterea de-a îndura... A-şi înăbuşi orice durere, a privi moartea în faţă, a muri cu zâmbetul pe buze sub muşcătura viperei, a nu-şi boci greşelile, nici pierderea celui mai iubit prieten – acestea sunt trăsăturile vechiului eroism nordic.... Grecul nu era aşa! El simţea şi se temea; lăsa să i se vadă durerile şi necazurile; nu-i era ruşine de slăbiciunile omeneşti.”

Biblioteca Antim Ivireanul deţine în colecţii şi alte lucrări ale scriitorului german :  
Minna von Barnhelm: comedie în 5 acte 
Natan înţeleptul: Poem dramatic în cinci acte 
Théatre: Sara Sampson, Emilia Galotti, Nathan le Sage

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog