Edgar Allan Poe (1809-1849)



Poe a trăit destul de puţin (40 de ani) şi a suferit foarte mult, s-a găsit în conflict cu lumea şi a căutat satisfacţii compensatorii şi răspunsuri la marea lui sete de cunoaştere de artă. A compus un univers alcătuit din cele mai îndrăzneţe date ale fanteziei şi din cele mai mărunte şi exacte detalii ale vieţii obiective, analizate şi disecate cu o pasiune şi o atenţie demne de un om de ştiinţă.
S-a născut la 19 ianuarie 1809, la Boston, din părinţi săraci, actori de teatru, care au murit curând după naşterea lui Edgar. A fost adoptat de o familie de negustori scoţieni din Richmond, a urmat şcoli de prestigiu, s-a înrolat în armata americană, a cunoscut sărăcia, nestatornicia, a trăit perioade îngrozitor de chinuite şi s-a refugiat într-o lume a fanteziei.
Opera lui Poe a fost receptată destul de repede în laturile ei mai puţin esenţiale, cu povestirile cu caracter detectiv, cu straniile întâmplări, în laturile ei de ciudăţenie. Imaginaţia bogată, marea lui aspiraţie spre cunoaştere, puterea de analiză a aspectelor vieţii obiective, efectele artistice ale unei adânci sensibilităţi, înnoirile în tehnica versului sunt tot atâtea valori proprii lui Edgar Allan Poe.
 

Lasă-mi sihăstria neprihănită! De pe uşa mea pleacă-n zbor!
Din inima mea pliscul ţi-l trage, de pe uşa mea ia-ţi chipul în zbor!
Răspunse Corbul: “Nevermore”.


 Edgar Allan Poe - Corbul

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog