Drama de la Mayerling



Claude Anet, un scriitor francez născut în Elveţia a reconstituit  în romanul Mayerling, drama  care a zguduit Imperiul Austro-Ungar la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Moştenitorul tronului Austro-Ungariei, fiul lui Franz Josef și al împăratesei Sissi, arhiducele Rudolf a murit la vârsta de treizeci de ani, alături de tânăra lui iubită,  Maria Vetsera  în circumstanțe dubioase, în castelul de vânătoare de la Mayerling pe 30 ianuarie 1889. Din acea zi, până când a murit, 9 ani mai târziu, înjunghiată la Geneva, împărăteasa Elisabeta nu s-a mai îmbrăcat decât în negru.


Dramă a unei pasiuni romantice, prezentată adesea ca dublă sinucidere, ruletă americană, crimă urmată de sinucidere sau complot politic a constituit o sursă de inspiraţie pentru autorul francez. “Drama de la Mayerling” este descrisă într-un stil specific romantismului vienez, dar conţine note extrase din corespondenţa şi documentele oficiale.

S-au scurs 125 de ani de la moartea celor doi îndrăgostiţi şi misterul continuă să persiste. Este interesant faptul că această istorioară a avut o influenţă indirectă şi asupra declanşării Primului Război Mondial, de la începutul căruia se împlinesc anul acesta 100 de ani. După moartea lui Rudolf, Franz Josef l-a numit moştenitor al tronului pe Franz Ferdinand, cel care a fost asasinat la Sarajevo, la 28 iunie 1914, act care a constituit motivul formal al începerii războiului.
 
In ceea ce priveşte „Drama de la Mayerling”, dacă a existat un secret, dacă a fost vreo enigmă sau doar o poveste de dragoste fără speranţă, puteţi găsi răspunsul în colecţiile bibliotecii.

Recomadări:

Mayerling de Claude Anet .

Destinul nefericit al prinţului Rudolf de  István Bart

Sissi, împărăteasa Austriei de Elisabeth Burnat

Das leben des Kronprinzen Rudolf de Oskar Freiherr von Mitis

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog