325 de ani de la naşterea lui Montesquieu



Charles-Louis de Secondat s-a născut într-o familie de nobili în castelul de La Brede. Pentru a nu uita niciodată să fie solidar cu cei săraci, părinţii i-au ales drept naş un cerşetor, dar a moştenit de la unchiul său titlul de baron de Montesquieu şi funcţia de preşedinte al tribunalului din Bordeaux..
Şi-a vândut funcţia, a călătorit mult, a trăit intens “ca şi cum niciodată n-aş fi în stare să trăiesc în sihăstrie”, a scris lucrări despre fenomenul ecoului, despre glandele renale, lucrări despre legislaţie, satiră, disertaţii istorice şi a murit la Paris complet orb.

Montesquieu este una din cele mai complexe și importante figuri ale iluminismului francez. Opera sa majoră , virulentul pamflet “Scrisori persane”, a fost publicată sub forma unui roman epistolar. În 1939, la o licitaţie publică moştenitorii scriitorului au vândut manuscrisul ce conţinea “Caietele”, în care scriitorul notase amintiri din călătoriile sale, o parte din ele adevărate rapoarte ştiinţifice, cum sunt paginile în care relatează situaţia minerilor din Harz sau Munţii Apuseni din Transilvania.

"Să-ţi placă să citeşti înseamnă să dai ceasurile de plictiseală, de care nu poţi scăpa în viaţă, pe ceasuri de încântare".
"E o nenorocire că există un prea scurt răgaz între timpul când suntem prea tineri şi timpul când suntem prea bătrâni" (Montesquieu)

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog