164 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu



Nici data şi nici locul naşterii lui Mihai Eminescu nu sunt foarte clare. Totuşi cele mai multe indicii arată că el s-a născut pe 15 ianuarie 1850, la Ipoteşti. A avut copilăria firească a unui băiat crescut la ţară, presarată cu  puţine evenimente, dar cu plecări lungi de acasă. Colinda pădurile, iubea natura şi locurile copilăriei, iar departe de toate acestea se simţea înstrăinat. A fost atras de lectură, de istorie (mai ales de cea antică) şi a manifestat indiferenţă faţă de religie şi matematică. Avea o fire înclinată spre solitudine, îi lipsea orice urmă de spirit gospodăresc şi nu acorda nici cel mai mic interes felului în care arăta.
Poetul susţinea că nu e posibilă o literatură temeinică fără o limbă temeinică, respingea limbajul revistelor care îi părea împestriţat cu termeni improprii şi îşi nota fiecare cuvânt românesc auzit la prietenii veniţi din toate părţile ţării.
Eminescu era străbătut, ca orice tânăr, de obsesia eternităţii, iar moartea îl cutremura. De altfel întreaga operă a lui Eminescu este cea a unui tânăr marcat puternic de spiritul naţional.


Biblioteca „Antim Ivireanul” vă invită să consultaţi colecţia de documente despre viaţa şi opera marelui nostru poet şi să participaţi la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog