100 de ani de la nasterea lui Albert Camus, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1957

Copilaria traumatizanta, petrecuta  intr-un mediu ostil aflat la limita subzistentei nu l-a descurajat catusi de putin pe Albert, cel de-al doilea copil al familiei Camus. Si-a pierdut tatal in Primul Război Mondial, iar mama muncea intr-o fabrica de cartuse pentru a-si intretine familia. Lipist  de influenta paterna si martor al efortului zilnic al mamei lui, Albert Camus  se considera totusi un om norocos care a avut ocazia sa înveţe de timpuriu lecţiile de la viaţă. Traumele din copilărie le-a explorat până la autoanihilare, identificându-l pe autor cu unele  personaje ale operei sale, un «exilat din lume dar totuşi în contact cu ea».
Si-a propus sa-si depaseasca conditia si sa se afirme. În cunoscutele lui Caiete nota: „Ducând o viaţă săracă printre oamenii aceia umili sau vanitoşi, eu am atins în modul cel mai sigur ceea ce mi se pare a fi adevăratul sens al vieţii”. Pe temeiurile acestei experienţe tumultuoase şi-a construit propria ideologie, punând bazele unui nou curent literar si filosofic: EXISTENŢIALISMUL, teoretizându-l prin două lucrări manifest: Mitul lui Sisif şi Omul revoltat. Etimologic vorbind, existenţialismul ar putea fi tradus prin sintagma „a te situa în afară”.
Prototipul uman pentru autor este cel ce vrea să fugă de absurdul vieţii, dar care fără voinţă proprie asistă la spectacolul ridicol al împrejurărilor. Singura operă ce-l salvează pe acest prototip indecis asupra destinului său este Ciuma.

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog