16 octombrie- Ziua Mondială a Alimentației


“Dacă dau, ce îmi mai rămâne de mâncat? – Egoismul acesta va face din tine un căpcăun. Dacă mănânc, ce mai îmi rămâne de dat? – Dărnicia aceasta va face din tine regele zeilor.”(Drumul spre lumină - de Santideva, calugar buddhist din secolul al VIII-lea).

   
               In 2013, "Sisteme alimentare durabile de securitate alimentară și nutriție" este tema centrală aleasă  pentru Ziua Mondială a Alimentației de către  Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.
              Astăzi, aproape 870 milioane de oameni din întreaga lume sunt cronic subnutriți. O primă cauză -  modelele nedurabile de dezvoltare au dus la degradarea mediului natural, a  ecosistemelor  și a biodiversității. Tinând cont că sistemele de alimentare se referă la mediul înconjurător, oameni, instituții și procesele prin care produsele agricole sunt obținute, procesate și aduse pentru consum, politicile în domeniu trebuie proiectate în aşa fel încât hrana sănătoasă să fie obiectivul principal.
               In țările dezvoltate, inclusiv cele emergente, supraponderalii luați în evidență numară 1,3 miliarde personane.  Un calcul simplu arată că, dacă fiecare supraponderal ar ceda unui subnutrit excesul de alimente pe care îl consumă, intreaga omenire s-ar găsi într-un perfect echilibru alimentar şi de sănătate. Nimeni n-ar muri de foame.
               Directorul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a declarat că mai mult de un miliard de tone de alimente sunt aruncate la nivel mondial în fiecare an, costurile aproximative ale acestora fiind 750 de miliarde de dolari, ceea ce  reprezintă producţia fără efect benefic a 30% din terenul arabil. Paradoxal,  în fiecare an mor milioane de oameni ca urmare a afecțiunilor generate de obezitate, în timp ce alte milioane mor - în sensul cel mai adevărat al cuvântului - de foame. 

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Blog Archive

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog