A XXIII-a Conferinţă a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, Brăila 18-20 octombrie 2012

  -->

Viitorul aparţine bibliotecilor în schimbare” a fost sintagma aleasa de către organizatori pentru cea de-a XXIII-a Conferinţă a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România.  Au fost prezenţi aproape 200 de participanţi: directori de biblioteci, bibliotecari, informaticieni, reprezentanţi IREX. Din partea Bibliotecii Antim Ivireanul Vâlcea au participat – la secţiunea Cum s-a schimbat biblioteca mea - Cristiana Olteanu cu prezentarea proiectului Invăţare prin dictare şi Dana Rădulescu cu proiectul Servicii noi de bibliotecă prin Europe Direct.
              Lucrarile conferinţei s-au desfăşurat în sala de spectacol a Casei Tineretului şi s-au deschis cu un scurt cuvânt de salut al doamnei Doina Popa, preşedinta ANBPR şi cu discursul domnului Dragoş-Adrian Neagu, directorul Bibliotecii Judeţene Brăila, prim-vicepreşedintele ANBPR. Domnul Paul-Andre Baran, directorul programului BIBLIONET a făcut o analiza previzionistă a etapelor care vor trebui parcurse de către biblioteci dupa ce finanţarea asigurată de Fundaţia Bill şi Melinda Gates va înceta.
            Doamna Hermina Anghelescu, membru de onoare al ANBPR, a pornit de la o realitate reflectată în statistici: scăderea numărului  de utilizatori ai bibliotecii. Consideră că modernizarea serviciilor oferite, raportarea lor la nevoile concrete ale comunităţii, diversificarea activităţilor, introducerea tehnologiei şi permanenta colaborare sunt esenţiale pentru viitorul bibliotecilor.
            Domnul Dan Matei, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului a prezentat Europeana - Biblioteca Digitală Europeană, a amintit importanţa acestui proiect, precum şi aspectele  tehnice ce îngreunează activitatea de culegere şi expunere a obiectelor digitale. El militează pentru păstrarea standardelor de calitate a materialelor expuse şi nu a progreselor cantitative la care se face mereu referire.
            Au fost prezentate diferite modele experiementate de bibliotecile străine, iar concluzia a fost că tendinţa este spre utilizarea e-bookurilor şi implicit a e-readere-lor. Lucrările pe secţiuni – Cum s-a schimbat biblioteca meaColaborări locale în folosul comunităţii, Parteneri la dezbateri profesionale externe, Prin bibliotecile româneşti şi străine,  au reunit lucrări, idei şi prezentări susţinute de bibliotecari de la diverse biblioteci din ţară, directori, membrii ANBPR. Cele mai multe proiecţii au constat în prezentarea unor proiecte concrete adresate diferitelor categorii de vârstă, derulate în diferite tipuri de biblioteci.
            În holul Sălii de spectacol a fost organizată expoziţia de pictură Adevărul te va elibera, iară nu pictura” a tinerei artiste Cristina Mihaela Rădulescu şi vernisajul expoziţiei de caricatură Dreptul de autor şi proprietatea intelectuală”  a artistului brăilean Costel Pătrăşcan.

Întreaga desfăşurare a evenimentului şi impresiile în urma Conferinţei ANBPR au fost împărtăşite în ziua de 6 noiembrie, sub forma unei întâlniri profesioanle cu colegii din Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul Vâlcea. Pentru aceasta, Cristiana Olteanu a făcut o prezentare  în format electronic a  lucrărilor susţinute în cadrul conferinţei, iar bibliotecarii au adresat întrebări cu privire la tendinţele profesiei în contextul actual.

De ce (re)vin la biblioteca?

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea                               

Translate

Faceți căutări pe acest blog

Persoane interesate

Trafic pe blog

HTML hit counter - Quick-counter.net

Totalul afișărilor de pagină

Un produs Blogger.

About this blog